Historia

Rosensällskapet i Skåne – historia

En sommardag år 1993 annonserade Britt-Inger Eriksson, Bie, som hade en vacker rosenträdgård på Åsumtorps gård utanför Kristianstad, i Kristianstadsbladet. Hon bjöd in till en rosvisning i sin trädgård och kom samtidigt med förslaget att ett lokalt rossällskap borde bildas. Många rosentusiaster, 77 stycken, anmälde sig till den nybildade gruppen. Den fick namnet Kristianstadsgruppen och presenterades som en undergrupp till det Svenska Rosensällskapet.

En ledningsgrupp bildades med bland annat Britt-Inger Eriksson, som tog initiativet till ett informationsblad som hon döpte till Nyponet, ett blad som var tänkt att komma ut fyra gånger per år. Det första numret var på 16 sidor (orangegult) som hon själv redigerade och skrev ut på sin dator. Bl.a. innehöll numret 21tips om beskärning, plantering och en frågespalt,  där Folke Wandås var redaktör och som återkom i många nummer framöver. 

Den framgångsrika Kristianstadsgruppen hade i april 1997 valts ut att stå som värd tillsammans med Kristianstad stad för Svenska Rosensällskapets 10-årsjubileum. Kristianstads kommun bjöd på middag i Stora Kronohuset.

År 1997 i augusti introducerade rosensällskapet ”The Rose Fair” i paret Monica och Manne Bäckströms trädgård i Breinge utanför Degeberga, inspirerade av en rosfest på engelska landsbygden som de varit med om under en resa. Den traditionen har sällskapet fortsatt med varje år med två undantag.

Under 1999 började man kruka rosor, som föreningen fick från olika plantskolor. De fick stå hemma hos olika medlemmar och växa till sig för att användas som priser i lotterier. Detta hjälpte till att finansiera sällskapets verksamhet.

Under 2001 bytte föreningen namn till ”Rosensällskapet i Östra Skåne” och lämnar Svenska Rosensällskapet. Rosensällskapet blev istället associerat.

År 2002, Rosens År, upplät Kristianstad museum sina lokaler i två dagar. Det ordnades föreläsningar, tävlingar, bildkavalkad över rosornas klassificering, rosförsäljning m.m. Det blev en publiksuccé med många nya medlemmar.

År 2003 blev det 10-årsjubileum. Rosensällskapet ställde ut på Malmömässan i fyra dagar för första gången. Medlemmar turades om att presentera sällskapet och bland annat sälja roslotter. Det blev ett bra tillskott i kassan och många nya medlemmar.

År 2005 hade Rosensällskapet 250 medlemmar från hela Skåne men även medlemmar i övriga Sverige, några i Danmark och en i Tyskland! Rosensällskapet bytte namn till ”Rosensällskapet i Skåne”. En viktig orsak till att medlemskapet ökade var enligt många att tidningen Nyponet ingick i årsavgiften.

Under 2005 startade POM- projektet (Programmet för Odlad Mångfald) med den kände rosexperten Lars-Åke Gustavsson som projektledare för rosuppropet. Även Rosensällskapet i Skåne arbetade med rosuppropet och lade ner stort arbete på att bland annat under kom-och-visa-dagar bestämma vilka rosor som deltagare hade med sig.

Aktiviteter
Under åren har Rosensällskapets aktiviteter arrangerats på olika platser i Skåne, allt från kurser i okulering till roskunskap och skötsel av rosor, föreläsningar inom området, besök i privata trädgårdar och rosresor.
År 1997 arrangerades den första rosresan som då gick till bl.a. Sangerhausen i Tyskland. Varje år sedan dess, med undantag av två år, har resor arrangerats. De flesta har gått utomlands till Tyskland, Danmark, Holland, England, Italien men naturligtvis även i Sverige. Resorna är väldigt uppskattade. Både olika rosarier och privata trädgårdar har besökts liksom intressanta parker och plantskolor.